Veel MWO-uitkeringen in Harlingen

WMO

Het aantal inwoners van Harlingen dat gebruik maakt van de WMO, voor zaken als een rolstoel, taxiritten of hulp in de huishouding, is afgelopen jaar gestegen. Het waren er 1445 — een record, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag naar buiten brengt.

Het Algemeen Dagblad onderzocht
de WMO-uitke
ringen in Nederland

Die 1445 WMO-cliënten zijn er wel relatief weinig, als je kijkt naar de vijftien gemeenten die qua gezinssamenstelling en welvaartsniveau het meest op Harlingen lijken. In die gemeenten ligt het aantal mensen met WMO-ondersteuning verhoudingsgewijs iets hoger dan hier.

De tekst gaat verder onder het kaartje


De WMO, en vooral hoe die betaald moet worden, is onderwerp van felle politieke discussie. In bijna elke gemeente is de regeling de afgelopen jaren fors duurder geworden. Reden voor het kabinet om een eigen bijdrage in te voeren: iedereen die meer dan ongeveer 40.000 euro per jaar verdient zou (een deel van) de WMO uit eigen zak moeten betalen. Afgelopen jaar zou op die manier 21 procent van alle WMO-cliënten in Harlingen de portemonnee hebben moeten trekken — dat zijn zo’n 300 mensen. Verhoudingsgewijs zijn dat er relatief weinig: in vergelijkbare gemeenten ligt het percentage ‘rijke’ WMO-cliënten gemiddeld iets hoger dan hier.

Die invoering van een eigen bijdrage is nog wel voer voor discussie: financieel voorlichtingsbureau Nibud is bang dat zorg ‘onbetaalbaar wordt’. Dat zal meevallen, denkt Raymond Gradus, hoogleraar publieke economie aan de Vrije Universiteit. „De mensen die moeten bijbetalen hebben een aanzienlijk inkomen, dus voor hen valt het procentueel gezien wel mee. Veranderingen in pakweg de huurtoeslag wegen bovendien veel zwaarder op iemands koopkracht. Wat mij betreft heeft het invoeren van die eigen bijdrage nog veel te lang geduurd.”

Hulp in de huishouding in Harlingen

Als je kijkt naar wat WMO-cliënten nodig hebben, dan is vooral de behoefte aan hulp bij het huishouden de afgelopen jaren gegroeid. Ook in Harlingen: hier is het aantal mensen met hulp in de huishouding via de WMO afgelopen jaar voor zeker het vijfde jaar op rij gestegen, naar 710. Dat is het hoogste aantal sinds in elk geval 2019.

De groeiende vraag naar WMO-hulp groeit sommige gemeenten boven het hoofd; vanwege personeelstekorten krijgen op sommige plekken inwoners met WMO-ondersteuning minder uren hulp in de huishouding, of een geldbedrag en het verzoek daar zelf hulp voor in te huren. Staatssecretaris Maeijer, in het kabinet verantwoordelijk voor de WMO, heeft geen overzicht van wat welke gemeente doet. De grote verschillen tussen gemeenten leverden ons land vorig jaar een tik op de vingers van de Verenigde Naties op.