Plannen Westerzeedijk en strand

Zoutwaterbad Harlingen

Een zwembad achter in de Nieuwe Willemshaven, direct naast de Zuiderpier. Het is een serieus plan waar de gemeente Harlingen aan werkt. De ”Open Plan Procedure Westerzeedijk” heeft veel creativiteit in Harlingen losgemaakt. De gemiddelde Harlinger zal zijn schouders ophalen. Wie gaat er nou in de vluchthaven zwemmen? Allemaal rotzoot…

Maar wie ‘s zomers langs de haven loopt, zal constateren dat veel jeugd regelmatig van de kade af plonst. Officieel verboden, maar dat maakt het alleen maar spannender.
Tijdens een presentatie van plannen op camping Zeehoeve werd onlangs een tekening getoond met een zwembad binnen de Zuiderpier. Het is allemaal ontleend aan een zeezwembad in de haven van het Deense Kopenhagen.

Een openbaar zwembad, waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Zwemmen bij zee zou met deze “binnendijkse variant” van een openlucht
zeezwembad écht mogelijk worden. Al in de zestiger jaren keek de Harlinger gemeenteraad naar oplossingen op de Deense Waddeneilanden.

Op het eiland Rømø werd in die tijd geëxperimenteerd met een 1,5 meter dikke rubber slang, die volgespoten met zand voor de kunst werd neergelegd om het zand vast te houden en modder te keren. Een halve eeuw geleden kon je bij Harlingen nog zwemmen in diep water. Een “batting” lag voor het strand in zee en geoefende zwemmers stoeiden daar de hele zomer in het diepe water. Grootste attractie was het elkaar van het vlot “sodemietere”. In de zeventiger jaren werd het vlot weggehaald, omdat de zee te ondiep was geworden. Dat was eigenlijk het einde van zeezwemmen bij Harlingen.

Geïnspireerd door de Bjarke Ingels Group in Kopenhagen lijkt er nu een oplossing te zijn voor het “zee”-zwemmen: havenzwemmen! Het Deense zwembad biedt een klimmuur om duiken
en sprongen te oefenen. Zwemmen in beschermd zout water is natuurlijk het belangrijkste voor Harlingen aan Zee. De aanleg van een zout water
havenzwembad zou een hele grote impuls kunnen geven aan de Willemshaven én het recreatiegebied aan en achter de Westerzeedijk.

Natuurlijk moet er goed gekeken worden naar de kwaliteit van het zand strand. “Door slibschermen in zee willen we het strand algenvrij houden”, legt Jos Dijcker, projectleider van de Westerzeedijkplannen uit, ,,Zwemmen in zee blijft wel lastig omdat het een heel eind heel ondiep blijft. Maar je zou dan in ieder geval zonder algendrab het water in kunnen.”

Westerzeedijk: Hotel en Gemeentehuis

Westerzeedijk

Waar nu de tijdelijke Aldistaat, komt in de toekomst mogelijk een hotel met restaurant en op de plek van de huidige brandweerkazerne is de vestiging van een nieuw stadskantoor mogelijk. Overigens zou die invulling ook zo maar eens omgewisseld kunnen worden. Natuurlijk is het aantrekkelijk als het hotel uitzicht biedt op de Waddenzee. Je hebt weinig fantasie nodig om een dakterras te bedenken met zeezicht.

Consequentie van de toekomstige nieuwbouw is dat een deel van de nieuwe huurders van het Dukdalf-complex binnen een paar jaar alweer het uitzicht op zee kwijtraakt. Het moet gezegd: alles is nog in de planfase. Er wordt nog veel vergaderd, voordat het stadskantoor verhuist of een groot hotel gerealiseerd is.
Er wordt gewerkt aan de toekomst en dat kost nu eenmaal veel tijd!