Johan Schikker

Johan Schikker

Vrijwilliger op veel fronten

Sport en Johan Schikker zijn haast synoniemen. 65 jaar geleden werd Johan geboren als zoon van een uit Zeeland geëmigreerde mosselvisser.
Hij groeide op in de Brouwersstraat en voetbal was toen al het belangrijkste woord in zijn leven. “Voetbal” werd in de loop der jaren uitgebreid naar “Sport”.

Vrijwilligerswerk
Sport is voor Johan niet alleen genieten, maar ook vooral veel vrijwilligerswerk. Zoals je elders in dit magazine kunt lezen, meldde Johan zich als 15-jarige aan voor de Harlinger Zeskampploeg. Hij was goed genoeg om super-zeskamper te zijn, maar 3 jaar te jong. Dat zegt iets over zijn gedrevenheid, wilskracht en conditie.
Naast zijn werkzame leven was er altijd dat vrijwilligerswerk, vaak in de sport, maar ook evenzovele keren in maatschappelijke functies.

Rode Kruis
De eerste vrijwilligersfunctie was in 1985 als penningmeester bij het Rode Kruis samen met Miep Teeuwen en voorzitter Harry de Jong. Het Harlinger Rode Kruis verhuisde in die tijd van de Kleine Bredeplaats naar de kleuterschool aan de Rozengracht.

Welgelegen
Van 1980 tot 1993 was Johan directie-assistent en later adjunct-directeur van scheepswerf Welgelegen (Frisian Shipyard). Dat viel nagenoeg samen met zijn vrijwilligerswerk voor voetbalvereniging Harlingen. Eerst als speler, daarna elftalleider, trainer, bestuurslid en mede-initiator van het Havenstad Zaalvoetbal Toernooi, scheidsrechter KNVB en later voorzitter van de rood-witte club. In 1995 nam hij afscheid en werd Johan benoemd tot erelid!
Ondertussen was Johan ook bestuurslid van de Sportcommissie Harlingen.
Hij was volop betrokken bij de verhuizing van de scheepswerf aan de Zuiderhaven naar de Industriehaven. Johan streek onder andere de plooien glad voor directeur/eigenaar Cees van der Schoot, die Schikker allerlei zaken liet “schikken”.

Vlak voor de verhuizing in 1992 werd Johan gevraagd om directeur van Thialf te worden. Johan weigerde in eerste instantie omdat hij solidair met Cees wilde blijven totdat de nieuwe werf was gerealiseerd.
In 1994 werd Johan opnieuw door Sjoerd Feenstra van Thialf benaderd en toen besloot hij om toch de stap naar de Friese schaatstempel te maken.
Als laatste officiële daad (en op uitdrukkelijk verzoek van Cees van der Schoot) was Johan in november 1994 ceremoniemeester bij de opening van Frisian Shipyard Welgelegen, terwijl hij al werkzaam was bij Thialf.

Tijdens de Welgelegen-periode was hij onder meer medeoprichter van de Handel-Industriegroep Harlingen en lid van de brancheorganisatie scheepsbouw VNSI.
Johan had zitting in de havenadviescommissie van Harlingen, was voorzitter van de project-groep sanering Scheepswerf Welgelegen Harlingen van de provincie Fryslân en bestuurslid van de stichting Educatie Harlingen, die scholing in de metaalbranche stimuleerde.

Thialf
Je kunt nog zo’n sportman zijn, maar de overstap van de directie van een scheepswerf naar een sporttempel, dat is nogal wat.
Thialf had toen ook al een probleem om de exploitatie rond te krijgen. Het gezond maken van het bedrijf Thialf Evenementen Centrum was een hele klus.

Johan Schikker verzon een list!
Op 20 augustus 1993 zat ik vlak bij hem in de Grote Kerk toen het nog totaal onbekende Salonorkest van André Rieu het openings-concert van de Visserijdagen verzorgde.
Rieu zette de kerk op zijn kop en later zou André in een interview met Libelle vertellen dat in die kerk een platenbaas zat, die als eerste de potentie van het Johann Strauss orkest begreep en hem een platencontract aanbood.
Gelukkig waren er meer mensen die het talent van Rieu begrepen, want ook het comité Visserijdagen contracteerde Rieu en zijn orkest direct voor volgend jaar.
Ook Johan Schikker zag als directeur van Thialf de mogelijkheden. Hij nodigde Rieu uit voor een Kerstconcert in de IJshockeyhal van Thialf in december1994.
André zei graag “ja”.

The Second Waltz
Maar een paar weken voor het concert, waar voor deze voorstelling circa 3.000 mensen werden verwacht, waren er nog maar enkele tientallen kaartjes verkocht.
En toen brak Rieu begin december 1994 internationaal door met The Second Waltz van Sjostakovitsj.
De CD met dit nummer steeg razendsnel naar de hoogste plaats in de Top 100 en het album bleef een jaar in de Top 10 staan.
De kaarten voor de Rieu-concerten in Thialf vlogen de deur uit en er werd zelfs een concert voor 1995 in de grote ijshal van Thialf met ruim 8.000 toeschouwers bijgeboekt. De opbrengst zorgde onder andere voor zwarte jaarcijfers bij Thialf.

Tijdens die Heerenveense periode van 1994 tot 1997 was Johan Schikker ook volop bestuurlijk actief. Hij was bestuurslid bij de stichting Debuut en Heerenveen Promotion en vicevoorzitter bij IJshockeyclub Pelgrim Flyers.

De rij vrijwilligersactiviteiten lijkt niet te eindigen: het commerciële platform van de Kaatsbond (KNKB), oprichter van Stichting Ouwe Seunen Partij, medeoprichter van Lions club Tjerk Hiddes Harlingen. Het was allemaal een klus voor Johan.

Sinds 1997 was Schikker bij de GP Groot Groep in Heiloo algemeen directeur van Boha Noord en Post Oliemaatschappij en maakte hij deel uit van de holding directie.
Sinds 2012 is hij adviseur van de GP Groot Groep. Daarnaast heeft hij een eigen consultancybureau.
Toen Post Oliemaatschappij in 2010 werd verkocht, vroeg Johan bij zijn afscheid giften voor de Harlinger SOOS voor mensen met een verstandelijke beperking.
Dat had als vrijwel logisch gevolg dat hij vanaf 2011 voorzitter is van de
stichting SOOS Harlingen e.o.

Rustiger aan?
Als je dit zo leest, zou je denken dat Schikker het nu wel wat rustiger aan zal doen. Dat blijkt niet te kloppen.

Hij is namelijk al 20 jaar voorzitter van de Stichting Wooncentrum Harlinga, dat na renovatie en verduurzaming van het wooncentrum, nu ook een mooi nieuwbouwplan voor 25 vrije huursector woningen heeft, naast de nieuwbouwplannen van De Bouwvereniging in Plan Almenum.

Johan is voorzitter van de Stichting Ouwe Seunen Partij (kaatsen) en was zo ook nauw betrokken in 2006 bij de oprichting van het bronzen standbeeld Hotze Schuil op het Zuiderplein in samenwerking met de gemeente Harlingen.

Johan Schikker

Oh ja, hij richtte in 2007 de stichting Harlingen Open Golf op en was voorzitter tot 2010.
Ook was hij mede initiator van Polo Landgoed Rijs.
In 2018 en 2019 was hij ook nog voorzitter van de Raad van Commissarissen van SC Cambuur, waar hij onder meer mede de basis legde voor het nieuwe stadion.
Sinds oktober 2020 is Johan voorzitter van de Stichting Sportakkoord Harlingen.

Harlingen Sail
Johan Schikker is medeoprichter en voorzitter van de Frisian Tall Ships Club en bestuurslid van de Stichting Harlingen Sail. Het wordt een drukke én vooral gezellige zomer voor deze actieve vrijwilliger.
Tijdens recepties en bijeenkomsten is Johan volledig in zijn element. Op vlotte wijze maakt hij met iedereen een praatje en bereidt hij gelijktijdig allerlei plannen voor.

Leukste functie
Ik vroeg hem wat hij zijn leukste functie vindt. Johan is daar duidelijk over, DE SOOS.  Zo authentiek, puur, zo duidelijk, zo eerlijk.
Dat maakt de SOOS, voor mensen met een verstandelijke beperking, dankzij de deelnemers en vrijwilligers, echt uniek!

Familie
Johan is een echte familieman en samen met partner Rinske, genieten ze volop van hun kinderen en kleinzoon.