Johan “Mister Trebol” vecht voor zijn mensen

Johan Outhuyse in Trebol

“Johan, weet jij al iets?” Die vraag is de afgelopen maanden tientallen keren gesteld aan “Mister Trebol” Johan Outuijse. De vraag had natuurlijk betrekking op “de toekomst van Trebol”. Of beter gezegd op de toekomst van alle organisaties die al meer dan 100 jaar Trebol gebruiken.
Alle gebruikers hebben hun hoop gevestigd op Johan. Waar moet Contact voorstellingen geven, het Sprookje, het Volkstoneel of Lef? Waar kun je de Bridgeclub met 40 tafels kwijt? Is er ergens plek voor Dansen, Jazzmuziek, Kumpulan, Accordeondag, Visserijdagenreünie of voor grote bijeenkomsten van Provincie of Gemeente?

Op zoek naar zaalruimte

Alle gebruikers gingen op zoek en het mag gezegd worden: Onder aanvoering van Johan Outhuijse. Johan is al jarenlang hét gezicht van Trebol. Eerst als oproepkracht bij de Gerstels en later als vaste kracht bij Twijnstra, Homminga en Klein. Op elke vraag weet Johan het antwoord of hij verzint het ter plekke. Deze 75-jarige Ouwe Seun heeft dan ook 60 jaar horeca-ervaring. Johan richtte onlangs de stichting Paraplu op om alle organisaties letterlijk onder dak te krijgen!

Op aandrang van de gemeenteraad heeft wethouder Hein Kuiken de afgelopen maanden de wensen van de gebruikers van Trebol laten inventariseren. Toen alle gebruikers werden uitgenodigd voor overleg in het stadhuis, gingen zij ervan uit dat er een oplossing was gevonden. De dienstdoende ambtenaar had een paar zware uurtjes, want de wethouder had “andere activiteiten”. Dat was het startsein voor actie vanuit de Trebol-gebruikers onder aanvoering van Johan Outhuijse.

Dat de Harlinger Skouburg gesloopt zou worden, was onomkeerbaar, dus er moest naar een andere locatie gezocht worden. Locaties als het Entrepotdokgebouw, het Vierkant, de kantine van de Vestdijkschool, het restaurant van De Batting en natuurlijk diverse horecabedrijven passeerden de revue. Zelfs de voormalige Blokkerwinkel op de Kleine
Voorstraat werd besproken.

Kerk op de Midlumerlaan

De meest ideale locatie voor de gezamenlijke activiteiten die nu nog in Trebol zijn, lijkt de Midlumerlaankerk.

Johan Outhuijse: Gemeente moet kerk aan Midlumerlaan kopen

Nieuw Trebol in Gereformeerde Kerk

Het moment dat deze voormalige Gereformeerde kerk moet worden verkocht, komt steeds dichterbij. Het Sint Nicolaassprookje heeft al
afspraken om dit jaar haar voorstellingen in deze kerk te kunnen
opvoeren.

De gemeente wil de kerk deze winter huren en zo een tijdelijke oplossing voor de huisvesting van de Trebol-gebruikers realiseren.
Volgens Johan Outhuijse is dat geen oplossing, omdat een aantal
Trebol-activiteiten niet te combineren is met de kerkelijke functies.
Dan ontstaat versplintering van activiteitenen daarmee de financiële basis onder een afgeslankt Trebol. Er is al een aantal organisaties dat overweegt om hun activiteiten te verplaatsen naar het restaurant van De Batting.

Johan Ouyuijse heeft het gemeentebestuur erop gewezen dat een combinatie van alle activiteiten nodig is om podiumkunsten in Harlingen mogelijk te houden. Toneelvoorstellingen, ook door plaatselijke verenigingen, zijn per definitie onrendabel. Wekelijkse activiteiten als Bridge en Bingo financieren de podiumkunsten.

Kopen van kerk enige optie

De oplossing is dus eigenlijk simpel: De gemeente koopt de kerk op de
Midlumerlaan en verhuurt deze aan een exploitatiestichting voor culturele evenementen. Als de gemeente de kerk niet koopt, is dat hoogstwaarschijnlijk het einde van podiumkunsten door de plaatselijke
verenigingen.

“Je dienstbaar opstellen”
“Gasten geen klanten”
“Bier is voor de handel, niet om te drinken”

Ooit kende Harlingen meer dan 70 horecabedrijven. In verschijningsvormen variërend van een huiskamer met een fles tot
gerenommeerde restaurants met grote namen.
Als Johan Outhuijse over zijn horecageschiedenis vertelt, kun je wel even de tijd nemen. De ene anekdote wisselt de andere af.
Namen van legendarische ondernemers vliegen door de kamer.

Folkert Siebo en Johan
Folkert Kuperus, Siebe Homminga en Johan Outhuyse in jonge jaren

Met schittering in de ogen kan hij vertellen over zijn loopbaan:
• De Valk Franeker
• Hotel Centraal
• Hotel Zeezicht
• Lichtboei
• Het Pypke
• Zoutkamp
• Zurich
• Trebol

In al die bedrijven stond het gastheerschap centraal. Johan verstaat
de kunst om iedereen zich welkom te laten voelen,
Door zijn dienstbaarheid heeft Johan een warme plek veroverd in alle Harlinger harten. Legendarisch zijn de Pypke Trimlopen en natuurlijk het Horecazaalvoetbal. Je hoeft niet zo oud te zijn om Johan te kennen van de Lichtboei, het Pypke of natuurlijk Trebol.

Ophouden?

Johan peinst er niet over! Waar de verenigingen ook terecht komen, Johan zal ze bijstaan!