Eind maart hebben wethouder Paul Schoute, Piet Grootenboer (directeur DELTA Netwerk), Edwin Schurink (Sr. Projectmanager Bouw DELTA Netwerk) en Dirk Slot (Projectmanager BAM Telecom) gezamenlijk een eerste schop op de Noorderhaven in de grond gezet, waarmee het officiële startsein is gegeven voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in de gemeente.
Die glasvezel maakt het mogelijk om letterlijk met de snelheid van het licht internet- en tv-beelden in uw huiskamer te brengen.
Ruim 25 vertegenwoordigers van Delta en Bam kwamen in Restaurant het Noorderke bij elkaar om de officiële start te vieren met een eerste schep in de grond en een gezellige lunch. Harlingen werd vertegenwoordigd door Paul Schoute en drie plaatselijke journalisten, Clemens van der Zwet, Ubbo Posthuma en ik.
Wethouder Paul Schoute legde nog even uit wat het nut is van de glasvezel. En toen zijn toespraak klaar was, werd er enthousiast geklapt door de deskundigen als blijk dat Schoute het écht begrepen had.
Schoute kreeg nog de nodige aanwijzingen hoe een graafmachine werkt en met een groots gebaar gaf hij het symbolische startsein.
100 kilometer gleuf in Harlinger bodem
Inmiddels is de aanleg van de glasvezelkabel in volle hevigheid losgebarsten. 100 kilometer gleuf wordt er in de Harlinger trottoirs gegraven. Als de grond open gaat, wordt de glasvezel er vrijwel altijd direct ingelegd. Alleen op enkele knooppunten kan er iets langer overlast zijn. Alle huizen in Harlingen worden aangesloten, nadat ruim 20% van de Harlingers zich vorig jaar heeft aangemeld om ook daadwerkelijk gebruik te gaan maken van het netwerk van Delta.
Op dit moment wordt de wervingscampagne voor de kabelaansluitingen gericht op de hoogbouw, zoals Casa Cara, Harlinga en Dukdalf. Eerder werden al klanten geworven voor zakelijke aansluitingen.
900 kilometer glasvezel.
In die 100 kilometer gleuf wordt 900 kilometer glasvezel gelegd. Dat is nodig omdat elk huis echt een eigen verbinding krijgt. Wie in een wijkverdeelstation een lichtbron richt op één enkele glasvezel, ziet letterlijk het licht in de betreffende woning.
En eigenlijk is dat het “geheim van de smid”.
Op de gewone kabel van Ziggo of KPN worden met name internetsnelheden vaak trager, doordat we de aangeboden bandbreedte moeten delen met gebruikers in onze omgeving.
Zo’n eigen glasvezel zorgt er dus ook voor dat zowel download- als uploadsnelheid van uw computer gelijk is. Met name als je vaak grote foto- of filmbestanden verstuurt is die upload een feestje!
Iedereen krijgt een glasvezel tot aan de gevel. Wie slim is, laat de aansluiting ook in huis aanleggen.
De ontwikkelingen voor met name internet gaan razendsnel en dan is de glasvezel een verbetering van klinkerpad naar zesbaansweg.
De verwachting is dat het hele netwerk overal in Harlingen voor de zomer van 2024 klaar is.
Communicatie tijdens de aanleg
Samen met DELTA Netwerk communiceert aannemer BAM Telecom voor en tijdens de aanleg met de inwoners over de graafwerkzaamheden en het plaatsen van de glasvezelaansluiting in de woning. Inwoners ontvangen hierover vooraf een brief met meer informatie.
Voor vragen met betrekking tot de uitvoering van de aanleg van glasvezel kunnen inwoners contact opnemen met BAM Telecom.
Zij helpen graag op werkdagen van 08.30 tot 16.00 uur en zijn bereikbaar op telefoonnummer 085 – 047 90 62 of via glasvezel@BAM.com.
Blijf op de hoogte!
Via de postcodecheck op deltanetwerk.nl kunnen inwoners het aanlegproces op de voet volgen. Met behulp van postcode en huisnummer komen zij terecht op de gebiedspagina van Harlingen, waar zij meer informatie kunnen vinden over de aanleg en waar zij zich tevens kunnen aanmelden voor de nieuwsbrief.
Laatste kans
Bij het verschijnen van deze SEUN krijgen alle Harlingers nog een laatste kans om zich zonder aansluit- en activatiekosten aan te melden voor glasvezel.
DELTA is één van de snelst groeiende glasvezelbedrijven van Nederland met ruim 1,3 miljoen aansluitingen.
Elke maand komen er circa 30.000 aansluitingen bij.
Onder de merken DELTA en Caiway levert het bedrijf internet met gigabitsnelheden, interactieve tv en vaste en mobiele telefonie.
Tekst: Wout Gerstel
Foto: Clemens van der Zwet