
Er zijn vergevorderde plannen om de Harlinger Singelbrug – tussen het Franekereind en de Noorderkade – te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Ambtenaren van de gemeente Harlingen voerden daarover de afgelopen tijd gesprekken met direct betrokken omwonenden. In die gesprekken werd steeds als argument aangevoerd dat de brug het verkeer niet aan zou kunnen en dat auto’s steeds zwaarder worden.
Op deze brug geldt echter al decennialang een toegangsverbod voor auto’s met een aslast van meer dan 1,2 ton (1200 kilo). Dat zijn heel grote auto en met name bussen en vrachtwagens.
door Wout Gerstel
Alarmbellen
Als de brug werkelijk wordt afgesloten dan wordt de Noorderkade min of meer een doodlopende weg met aan het eind het wooncentrum Harlinga met 131 woningen en de Gereformeerde Kerk als publieke ontmoetingsplaats.
Alleen al uit veiligheidsoverwegingen, zoals bereikbaarheid voor hulpdiensten, zouden op het gemeentehuis alle rode lampen moeten gaan branden als iemand op het idee komt om de Singelbrug af te sluiten.
Maar de gekkigheid is groter
Ik zocht contact met de gemeente via de afdeling communicatie en werd uiteindelijk gebeld door een verkeersdeskundige. Voor antwoord op de vraag of er technische noodzaak is om de brug af te sluiten, verwees hij naar de beheerder van de bruggen, Monumentenstichting Harlingen. Maar de verkeersdeskundige wist wel te melden dat uit tellingen was gebleken dat “er per dag slechts 500 auto’s over die brug rijden en dat de afsluiting dus verkeerstechnisch weinig gevolgen zal hebben”. Overigens vertelde de verkeersdeskundige ook dat over de Grensweg dagelijks 10.000 auto’s rijden.
“Slechts 500”
Ik vroeg hem of “slechts 500” ook zou kunnen betekenen dat afsluiting niet nodig is.
Die vraag bracht weer de verwijzing naar de Monumentenstichting Harlingen.
Een dag eerder had ik al eens op de website van deze stichting gekeken en daarop stond nog steeds een 1-april-grap “Harlingen weert elektrische voertuigen van historische bruggen”. De grap was dat de drie bruggen verboden zouden worden voor elektrische auto’s, omdat die te zwaar zijn. Een woordvoerder van de stichting vertelde dat het initiatief voor deze grap afkomstig was van de gemeente Harlingen en niet van de Monumentenstichting. Overigens was dit bericht na mijn vraag binnen een dag verdwenen.
Zorg uitgesproken in 2018
De technische vraag naar de noodzaak van een eventuele afsluiting werd beantwoord door de woordvoerder van de Monumentenstichting. In een mail schrijft hij namens het bestuur: “Als reactie op jouw vraag kunnen we je laten weten dat het bestuur van de Monumentenstichting Harlingen al sinds de restauratie haar zorg heeft uitgesproken over het feit dat de Singelbrug nog steeds wordt gebruikt door bussen en vrachtwagens. Dit ondanks dat er bij de brug borden zijn geplaatst voor een toegestaan gebruik met een maximale aslast van 1,2 ton. Er vindt hierop geen handhaving plaats.”
De restauratie werd in 2018 afgerond. Dus zeven jaar later….
Enfin, ondertussen liet de gemeente Harlingen zelf wel de Futbringer-bus over de Singelbrug rijden.
Het bestuur van de stichting gaat nog in gesprek met de gemeente Harlingen over het toekomstig gebruik van de Singelbrug.
Conclusie: De Monumentenstichting zegt dat er gehandhaafd moet worden op de maximale asdruk op de brug en de verkeerskundigen bedenken een volledige afsluiting want dan hoeft er niet gehandhaafd te worden!
Naschrift: Ooit was een verkeersagent ook raadslid in de gemeente Harlingen. Hij poneerde in een vergadering de stelling “als verkeer stil staat, kan er geen botsing gebeuren”.