“Flinke domper Visserijdagen Harlingen:
populair avondprogramma wordt geschrapt”
Met deze kop opende de Leeuwarder Courant op donderdag 28 maart 2024 de laatste ontwikkelingen rond de Harlinger Visserijdagen.
Nieuws en achtergrondinformatie
door Wout Gerstel
Ter verduidelijking: Er zijn in Harlingen twee organisaties die delen van het programma van de Visserijdagen regelen:
- Stichting Visserijdagen Harlingen, die het hoofdprogramma organiseert.
- Stichting Evenementen Harlingen, die het avondprogramma met bands bij horecabedrijven regelt.
Deze wonderlijke rolverdeling, waarbij het vuurwerk op zaterdagavond dan weer onder het hoofdprogramma valt, is het gevolg van jarenlange verschillen van inzichten tussen de horeca en de stichting Visserijdagen.
Al decennia lang denken bestuurders van “Visserijdagen” dat de horeca bakken geld verdient tijdens het grootste feest van Harlingen.
Elke actieve horeca-ondernemer weet dat die “winst” grotendeels op gaat aan de organisatie van het avondprogramma.
Maar eerlijk gezegd zijn er ook horeca-ondernemers die een jaar lang moeten profiteren van de winst tijdens de Visserijdagen.
Extra veiligheid
De stichting Evenementen Harlingen lukte het onder aanvoering van Bram Visser om toch een programma te organiseren, maar zo langzamerhand kan dat door toenemende regelgeving niet meer. Daarom meldt de LC, dat de stichting Evenementen Harlingen dit jaar geen avondprogramma gaat organiseren. Extra beveiliging en meer EHBO-ers moeten ingehuurd worden. In de visie van organiserende stichtingen zijn die eisen buiten-proportioneel.
Juist deze week werd door de gemeente bekend gemaakt dat er een ontwerp voor een gemeentelijke evenementenvisie ter inzage ligt.
Eén organisatie voor Visserijdagen!
Het zou natuurlijk het meest logisch zijn als de Visserijdagen gewoon door één organisatie, de Stichting Visserijdagen Harlingen, geregeld zou worden én dat die organisatie grotendeels door ons allemaal, dus door de gemeente Harlingen betaald zou worden.
Idiote tellingen
Waarschijnlijk denkt u nu: Hoe kan het dat er zoveel in veiligheid geïnvesteerd moet worden? Dat is eigenlijk de schuld van de organisaties zélf. Die feestcomité’s pochen al decennia lang over extreem overdreven bezoekersaantallen. Niemand weet het zeker, maar er wordt niet zuiver gerekend. In deze tijd waarin iedereen een mobiele telefoon bij zich heeft moet het niet moeilijk te zijn om heel nauwkeurig te constateren hoeveel bezoekers de Visserijdagen op welk tijdstip en op welke plaats aanwezig zijn.