Hoe houden we de lessen uit de oorlog levend?
De geschiedenis en het heden leren dat er altijd weer demagogen zijn die dergelijke sluimerende gevoelens weten aan te wakkeren tot een beweging van mensen die openlijk uitdragen dat ze meer recht hebben dan de ander. 
Het recht om hun land te veroveren, hun bezit af te pakken, hun bevolking te onderdrukken.Het recht om een ander straffeloos uit te schelden, te kleineren, beroven, mishandelen, doden.
En in een situatie van oorlog, met alle gruwelen die daarbij horen, komt daar de gedachte aan wraak bij, en kunnen mensen nog gemakkelijker vatbaar worden voor het ontmenselijken van hun vijanden. 

Dat zagen we tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het lot van de vervolgden. In Nederlands-Indië tijdens de dekolonisatie. We zagen het in Boetsja, Oekraïne. Op 7 oktober, in Israël. En nu ook in Gaza.
We zien het ook in onze samenleving gebeuren, zeker nu het anti-semitisme en de weerstand tegen vreemdelingen toenemen. 
En die wetenschap raakt ons en vraagt om houvast.
Kan dit ook ons gebeuren? Kunnen ook wij zover komen dat we het ontmenselijken van de ander nodig hebben om zelf iemand te zijn?

Vandaag herdenken we niet alleen de mensen die werden vervolgd of door oorlogsgeweld om het leven kwamen, maar ook de mensen die opstonden tegen onrecht. 
Die een sterk moreel kompas hadden, het goede deden, vaak ten koste van hun eigen leven. 

Moge de gedachte aan hun voorbeeld ons inspireren. 

Omdat ieder mens van waarde is.”