Interview met Jan-Otto Schilstra van Penta
Jan-Otto Schilstra stuurde mij onlangs een illustratie van een bouwproject dat er nooit is gekomen in Harlingen.
Het ging om bovenstaand ontwerp van de gashouder, zoals hij ooit aan de Zuidoostersingel stond, maar nu ontworpen als woontoren.
Een idee van Bart Mesken.
Tekst: Wout Gerstel
Je eigen ontwerp slopen
Jan-Otto is architect van veel Harlinger bouwwerken. Op een videowall in zijn kantoor aan de Bolswardervaart toonde hij een kaart van Harlingen.
Met bescheiden trots wees hij aan wat Penta Architecten allemaal heeft ontworpen in Harlingen.
Verrassend veel prachtige plannen kwamen niet verder dan de tekentafel en strandden door bestuurlijke regels of gebrek aan baten.
Ook kwam het voor dat Jan-Otto zijn eigen ontwerp weer mocht afbreken.
Een mooi voorbeeld is Trebol.
In 1999 was ik zelf de opdrachtgever voor de her- en verbouw van het Harlinger theater en tv-bedrijf Studio Trebol.
Toen er geen financiën meer waren voor een eigen Harlinger theater ontwierp Jan-Otto in opdracht van Harns Invest op dezelfde plek een prachtig wooncomplex in de stijl van de historische “Skouburg”.
Jan-Otto Schilstra keek verbaasd toen ik hem de “stadsarchitect” noemde. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de kwaliteit van de architectonische ontwerpen van Penta Architecten echt in de hele stad zichtbaar is.
Onlangs werd een nieuwbouwplan in de William Boothstraat gepresenteerd. Op de plek waar ooit een kringloophal was gevestigd, komt nu een wooncomplex met 5 appartementen.
Maar ook aan de overkant van diezelfde straat werd ooit naast het Leger des Heilsgebouw een stadsvilla ontworpen die er toch niet kwam.
U kent de architectuur van Penta van sociale huurwoningen als De Helling en Dukdalf, maar ook van koopcomplexen als Oosterhof (op de plaats van kwekerij Van der Meer) en binnenkort de nieuwbouw tegenover het politiebureau.
Op de Willemshaven is de handtekening van Penta te zien in het Brouwdok, restaurant Jonas én het gerestaureerde Entrepotgebouw.
Wist u dat er ooit een hotel op de Willemshaven werd ontworpen in combinatie met het Entrepotgebouw en dat daar eens sprake was van een museum met een maritieme schilderijencollectie?
Op de plek van de Aldi werd op basis van de historische kaart van Harlingen eens een heus bolwerk ontworpen met waterpartij.
De Harlinger scouts lieten een nieuw clubhuis ontwerpen op de locatie Balkland.
Op de landtong ten zuiden van camping Zeehoeve werd eens een schets gemaakt voor een hotel met zes etages als een soort landmark bij de ingang van de stad.
Is Harlingen dan volgebouwd?
Een brede grijns verschijnt op het gezicht van Jan-Otto Schilstra: “De locatie van de betonfabriek van Spaansen. Daar kunnen heel mooie dingen gebeuren. En zo nu en dan zijn er ook leuke plannen voor de overkant van de Kanaalweg bij het oude scheepswerfje. Een prachtlocatie!”
Heb je zelf nog leuke plannen?
Alweer die brede glimlach: “Ik wil voor mezelf nog eens een stadswoning bouwen. Ik weet al een mooie locatie.”
Op de kaart wijst hij een plek aan met een enorm wauw-gehalte….
Maar die plek verklappen we natuurlijk niet.